Zoeken in deze blog

woensdag 13 augustus 2014

De belangrijkste verhuisredenen

Een op de vijf mensen ziet een lager of hoger inkomen als belangrijkste reden om te verhuizen. Voor twaalf procent is een baan in een andere regio de grootste verhuisreden. Dat blijkt uit de resultaten van de Postbank.

Algemene verhuisredenen
Een ander belangrijk argument om te verhuizen is een verandering van gezinssamenstelling; voor drie op de tien de belangrijkste. Zestien procent denkt binnen vijf jaar een groter huishouden te hebben, dertien procent een kleiner huishouden.
VerhuisverwachtingenVier op de tien respondenten verwacht binnen vijf jaar te verhuizen. Meer dan de helft (56%) denkt over vijf jaar nog in dezelfde woning te wonen. Niet iedereen die verwacht te verhuizen zal dat uiteindelijk ook doen, vanwege financiële bezwaren of veranderende omstandigheden. Ook kan voor sommigen bijvoorbeeld een verbouwing in de plaats komen van een verhuizing. Voor de helft (49%) van de respondenten is de buurt het belangrijkst. Daarna volgt het aantal vierkante meters, de aanwezigheid van een tuin en de reistijd naar het werk.

Meer ruimte belangrijkste verhuismotivatie
Bijna vier op de tien Nederlanders die de afgelopen twee jaar verhuisd zijn, deed dit vanwege veranderende wensen voor de woning. Ruim een kwart deed dit om samen te gaan wonen. Mensen met veranderende woonwensen geven aan vooral te verhuizen voor meer ruimte. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis voor de VerhuisMonitor ’08/’09.
Woonwensen blijven niet altijd hetzelfde. Verschillende levensfasen zorgen voor veranderingen in eisen omtrent de woonsituatie: bijvoorbeeld scholieren die naar een andere stad verhuizen voor een studie, werknemers die voor een droombaan van woonplek verwisselen of gezinsuitbreiding. Aan de woonconsumenten die binnen de laatste twee jaar verhuisd zijn, is gevraagd wat er aan de woonsituatie veranderd is. Jongeren tot 35 jaar zijn de laatste keer vooral verhuisd vanwege veranderende wensen voor de woning (29%) of om samen te gaan wonen (27%). Ook geeft één op de vijf zelfstandig wonen op als reden. Voor 43% van de groep 35 tot 55 jaar zijn veranderende wensen voor de woning de belangrijkste verhuismotivatie. Een kwart van hen geeft veranderende wensen voor de woonomgeving als reden. Ook voor mensen boven de 55 jaar zijn veranderingen in wensen voor de woning en woonomgeving de belangrijkste verhuisredenen met respectievelijk 35% en 23%. Verder spelen voor 14% van deze groep gezondheidsredenen mee in de verhuismotivatie.

[tabel]
Verhuisredenen naar opleidingsniveau liggen per groep behoorlijk dicht bij elkaar. De enige opmerkelijke verschillen zijn te vinden bij werk- of studiegerelateerde motivaties en gezondheidsredenen voor een verhuizing. Hoe lager het opleidingsniveau, hoe vaker gezondheidsredenen genoemd zijn. Verder zijn de mensen vaker verhuisd voor werk of studie naarmate hun opleidingsniveau hoger is. De verhuisredenen uitgesplitst naar gezinsituatie liggen in de lijn der verwachting. Zo geeft een vijfde van de alleenstaanden zelfstandig wonen als motivatie voor de laatste verhuizing. Eén op de vijf samenwonenden en gehuwden is de laatste keer verhuisd met als reden ‘samenwonen of huwelijk’. Eenoudergezinnen zijn voor meer dan een derde van woning gewisseld naar aanleiding van een scheiding. Daarnaast spelen voor alle gezinsituaties veranderingen in wensen voor de woning een rol, zeker voor samenwonenden en gehuwden. Van die laatste twee groepen speelt voor één op de vier veranderingen in de wensen voor de woonomgeving een rol. Dit is vaak een motief als er jonge kinderen in het spel zijn.

Ruimtelijke woonwensen
Aan de mensen die als antwoord hebben gegeven dat hun woonwensen voor de woning veranderd zijn, is gevraagd hoe die andere eisen liggen. Vooral jongeren tot 35 jaar hebben aangegeven meer ruimte nodig te hebben. Dat is voor acht op de tien binnen de jongste leeftijdscategorie een reden om te verhuizen als het om veranderende woonwensen gaat. Naar mate mensen ouder worden, hebben zij relatief vaak minder ruimte nodig. De antwoordmogelijkheid ‘anders’ is aanzienlijk. Jongeren hebben vooral behoefte aan eigen voorzieningen en/of een tuin. Tussen de 35 en 55 jaar blijkt er vooral een groeiende behoefte te zijn aan betere voorzieningen en een rustigere omgeving. Voor ouderen geldt dat zij hun huis beter aan willen laten sluiten op hun fysieke situatie: bijvoorbeeld een lift, gelijkvloers en rustige omgeving.
De veranderde woonwensen op ruimtelijk gebied verschillen nauwelijks per opleidingsniveau. Lager opgeleiden hebben minder vaak meer ruimte nodig dan mensen met een gemiddeld en hoog opleidingsniveau. Een kanttekening hierbij is dat alsnog ruim de helft van de laagopgeleiden meer woonruimte wenst te hebben. Ook geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe minder vaak een behoefte aan minder ruimte voorkomt. Veranderende woonwensen bekeken vanuit opleidingsniveau levert voor alle leeftijdsgroepen bij de antwoordmogelijkheid ‘anders’ een uiteenlopend beeld op. Onder alle drie de groepen worden grofweg dezelfde antwoorden gegeven. Dit varieert van de behoefte aan een tuin tot seniorenaanpassingen.
Veranderde woonwensen uitgesplitst naar leeftijd (in %)
< 35 jaar35-55 jaar> 55 jaarLaagMiddelHoogAlleenstaandPartners met kinderenPartners zonder kinderenEenoudergezin< € 1.675€ 1.675 – € 3.000> € 3.000
Meer ruimte nodig80644354616241695766486165
Minder ruimte nodig011211512111391525141312
Anders24213326242841192716332620
Weet niet/geen mening7857769673867



Gezinnen met kinderen hebben meer ruimte nodig. Zeven op de tien samenwonenden of gehuwden met kinderen hebben behoefte aan meer ruimte. Een ongeveer even groot percentage is te vinden bij eenoudergezinnen. Tevens heeft een kwart van de eenoudergezinnen juist minder ruimte nodig en was dit een reden om te verhuizen. Alleenstaanden hebben opvallend vaak de antwoordmogelijkheid ‘anders’ gegeven. Vaak is het kopen van een huis – al dan niet met tuin – genoemd, of voorzieningen voor en voorkeuren van senioren. De veranderde woonwensen per inkomensgroep vallen grotendeels samen met de uitkomsten per opleidingsniveau: ook onder de laagste inkomens is een kleiner aandeel te vinden dat behoefte heeft aan meer ruimte dan bij de midden- en hogere inkomens. En bij de laagste inkomens zijn er meer mensen met behoefte aan juist minder ruimte. De antwoorden onder ‘anders’ vertonen niet per se een thematische samenhang per inkomensgroep. Bij elk van de inkomensgroepen komen veel verschillende antwoorden voor, variërend van behoefte aan meer luxe tot aan een gelijkvloerse woning.

Verhuisredenen van senioren

Senioren zijn vaak honkvast. Hun belangrijkste verhuisreden vertoont sterke overeenkomsten maar ook grote verschillen met die van ‘jongere’ huishoudens. Van de huishoudens waarbij de respondent zelf of zijn/haar eventuele partner 55 jaar of ouder is, wil 85 procent niet binnen 2 jaar verhuizen. Bij huishoudens waarbij de respondent én de eventuele partner jonger dan 55 jaar is, wil 72 procent niet binnen 2 jaar verhuizen. Het zal dan ook niet verbazen dat senioren (zeer) tevreden zijn over zowel hun woning (94 procent zeer tevreden tot tevreden) als hun woonomgeving (88 procent zeer tevreden tot tevreden).
Voor de senioren die wèl willen verhuizen, is de woning de belangrijkste reden. Bij ‘jongere’ huishoudens is dat ook zo. Voor 55-minners staan persoonlijke redenen – zoals huwelijk/samenwonen, scheiding of zelfstandig gaan wonen – op de tweede plaats. Voor 55-plussers is dat de gezondheid of de behoefte aan zorg.
Kleinere woning minder werk aan de tuin
Van de 55-plussers die aangeven dat de woning de belangrijkste reden is om te verhuizen, geeft 38% aan dat de woning te groot is. De 55-minners vinden de woning meestal juist te klein. Van de 55-minners die aangeven dat de woning de belangrijkste reden is om te verhuizen, geeft 56% aan dat de woning te klein is.
Een kleinere woning heeft als voordeel dat de woning minder werk qua schoonhouden met zich meebrengt. Veel senioren willen na hun verhuizing een woning zonder tuin; Van de 55-plussers die nu een tuin hebben en willen verhuizen, wil 72% na de verhuizing een woning zonder tuin. Ook dat brengt minder werk met zich mee.Voor deze factsheet is gebruik gemaakt van het WoonOnderzoek Nederland enSenioren en hun woonomgeving

Bron: NUzakelijk, WoonOnderzoek Nederland en Senioren en hun woonomgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten